MP bolagen and SSAB - partners för fossilfritt stål.

Vi strävar efter att minimera vår koldioxidavtryck och vara en del av övergången till en fossilfri värdekedja. Den fossilfria ståltillverkningen från SSAB är baserad på den banbrytande HYBRIT-teknologin som använder fossilfri väte istället för fossila bränslen som kol, kol och olja.

När fossilfritt stål är tillgängligt år 2026 kommer vi att börja använda det i våra produkter. Vi är glada att berätta mer och diskutera hur vi tillsammans kan skapa en lågkol- eller fossilfri värdekedja hela vägen från järnmalmsgruvan till slutkunden!

Genom initiativet HYBRIT siktar SSAB, LKAB och Vattenfall på att skapa en helt fossilfri värdekedja från gruvdrift till färdigt stål med hjälp av fossilfria pellets.

Vad är HYBRIT?

År 2016 gick SSAB, LKAB (Europas största järnmalmsproducent) och Vattenfall (ett av Europas största energiföretag) samman för att skapa HYBRIT - ett initiativ som strävar efter att revolutionera ståltillverkning. Genom att använda HYBRIT®-teknologi siktar SSAB på att ersätta stenkol, som traditionellt behövs för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri elektricitet och väte. Resultatet blir världens första fossilfria ståltillverkningsteknologi, med nästan inget koldioxidavtryck. Vårt mål är att minska Sveriges CO2-utsläpp med 10% och Finlands med 7%.

I juli rullade SSAB Oxelösund ut den första stålet producerad med HYBRIT-teknologi, det vill säga, reducerad med 100% fossilfri vätgas istället för kol och koks, med goda resultat. Stålet levereras nu till den första kunden, Volvo Group.

Varför fossilfritt stål?

  • Sänk din klimatpåverkan med låg CO2-stål.
  • Minska CO2-utsläppen under användningsfasen.
  • Var en del av en fossilfri värdekedja.
Följ länken för att se vilka företag som är på samma resa som oss med fossilfritt stål.

SSAB partners

Utmaningen är accepterad - är du redo att göra skillnad?