Vad är Zinc Whiskers?

Zinc Whiskers är små hårliknande strukturer av zink som växer från ytor som har elförzinkats. Efter flera års ansamling av dessa kan de i vissa fall spridas med luften till datorutrustning i datacenter och orsaka kortslutning på kretskort. Fenomenet i datacenter uppmärksammades först från de upphöjda golv man ofta använder där ställningarna till dessa var i elförzinkat material. 

Hur undviker man Zink Whiskers?

Vid installationer i exempelvis serverhallar väljer man med fördel trådstegar i ytbehandling Z4 och kabelstegar med sendzimirförzinkade (MP-S) tillbehör.

Z4 och Zink whiskers

En av fördelarna med Z4 i förhållande till zink whiskers är dess minskade benägenhet att generera dessa små zinkstrukturer. Z4, som är en typ av beläggning som kombinerar zink, aluminium och magnesium, har visat sig minska risken för bildning av zink whiskers jämfört med ren zinkbeläggning. Detta gör Z4 till ett mer fördelaktigt val där problem med zink whiskers är av oro eller där man strävar efter att minimera sådana risker.

Innehåller varmgalvaniserat zink whiskers?

När det gäller varmförzinkade produkter som oftast är  förzinkade enligt SS-EN ISO 1461, vilket innebär att hela kabelstegen eller trådstegen doppas i ett zinkbad efter tillverkningen. Denna metod orsakar inte Zinc Whiskers men större ”skägg” av zink kan bildas vid bockningar och kanter som senare kan släppa från produkten.

Har du frågor eller vill veta mer?

Kontakta mig gärna så svarar jag på dina frågor.

Produktchef stålprodukter

Patrik Hillström

Produktchef stålprodukter

+46 (0)383-76 36 16+46 (0)70-661 12 55

Personlig presentation

Patrik Hillström

1990 var året Patrik Hillström anställdes på MP bolagen, så han har varit med på en fantastisk resa genom åren. Han har provat på rollen som utesäljare men numera ansvarar Patrik för produktutveckling av våra stålprodukter såsom kabelstegar mm.

Det är ett välskött företag som inte är rädda för att utvecklas och investera tycker han.

Lite av en träningsnarkoman med mycket fokus enligt kollegorna men även en som gillar friluftsliv.
Han har inget direkt favoritresmål men en tur med cabben är ju aldrig fel. Det som slår allra högst är ändå en vacker gnistrande vinterdag i skidspåret vilket är svårslaget säger Patrik.